Ekonomi Edirne

Çeribaşı kirazında 2026 yılında 350 tonluk üretim gerçekleşti

Edirne Enez ilçesinde coğrafi işaretli Çeribaşı kirazının 2026 rekoltesi 350 ton olarak açıklandı.

Çeribaşı kirazında 2026 yılında 350 tonluk üretim gerçekleşti DHA · Çorlu'da Yaşam 2 dk okuma
Çeribaşı kirazında 2026 yılında 350 tonluk üretim gerçekleşti

Edirne İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Remzi Subaş, Enez ilçesine özgü coğrafi işaret tescilli Çeribaşı kirazında bu yıl 350 tonluk üretim elde edildiğini açıkladı.

Çeribaşı kirazında 2026 yılında 350 tonluk üretim gerçekleşti — Edirne

Komisyon tarafından hazırlanan ve Enez'in Çeribaşı kirazının 2026 yılına ait üretim miktarını içeren rapor gündeme getirildi. Subaş, raporu sunarken kirazın 350 tonluk rekoltesine ulaştığını belirtti. Çeribaşı köyünde yetiştirilen bu kiraz türü, bölgenin toprak ve iklim koşullarının etkisiyle kendine has aroması ve yüksek kalite ile dikkat çekiyor. Yaklaşık 500 dekar alanda 30.000 ağaçta üretim yapıldığını ifade eden Subaş, yıllık ürün miktarının doğal şartlara bağlı olarak 300 ile 350 ton arasında değiştiğini söyledi. 2025 yılında 300 ton olan üretim, 2026 yılında 350 tona yükseldi.

Çeribaşı kirazında 2026 yılında 350 tonluk üretim gerçekleşti — Edirne

Son üç yıldır düzenlenen kiraz festivallerinin tanıtıma katkı sağladığını kaydeden Subaş, önceki etkinliklerin daha çok yerel ölçekte ve az katılımla gerçekleştirildiğini aktardı. 2026 yılında festivalin daha geniş katılımla organize edilmesi ve ulusal bir televizyon kanalında haber olarak yayınlanması, ürünün görünürlüğünü artırdı. Hasat zamanında köye gelen ihracatçı firmaların kirazların yaklaşık yarısını satın aldığını ve soğuk zincir araçlarıyla yurt dışına gönderdiğini belirtti. İhracata gönderilen kirazlar ağırlıklı olarak 26–32 mm kalibrede yüksek kaliteli ürünlerden oluşuyor. Kalan miktar ise iç pazarda satışa sunuluyor. Bu dağılım, ülke çapındaki üretim, iklim koşulları, talep ve fiyat durumu gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebiliyor.

Çeribaşı kirazında 2026 yılında 350 tonluk üretim gerçekleşti — Edirne

Kaynak: DHA — Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)

Bu haberi paylaş
Kopyalandı